Aspectul, mirosul sau gustul nu poate oferi indicii despre anumiti contaminanti sau despre cantitatea contaminatilor.

  • Unii contaminanti sunt evidenti. Spre exemplu, poti vedea daca apa contine multe sedimente. Poti simti daca exista hidrogen sulfurat in apa. De-asemenea, algele, deseurile industriale dar si anumiti contaminanti, ofera apei un gust sau o culoare distinctiva.
  • Prin simturi, nu poti ajunge prea departe cu “analiza” apei. Efectele secundare are anumitor minerale sau contaminanti precum: calciul, magneziul, fluorurile, nitratii, azotitii, fierul feros si oxigenul liber ofera indicatori ca acestia sunt prezenti in apa. Totusi, aceste efecte nu indica si cantitatea acestor minerale sau contaminanti.
  • Multi contaminanti estetici dar si alti parametri de calitate ai apei, cu ar fi pH-ul si temperatura, pot fi testati pe teren prin testere colormetrice sau testere cu electrozi (testere electronice). Clorul, oxigenul dizolvat si pH-ul au un timp scurt in care pot fi testati, ceea ce inseamna ca cu cat sunt testati mai rapid de la momentul prelevarii probei de apa, cu atat rezultatele vor fi mai exacte.
  • Cel mai bun mod de a determina contaminantii si cantitatea acestora, este analiza apei intr-un laborator. Proprietarii de surse de apa (puturi/foraje), sunt sfatuiti sa-ti testeze periodic apa pentru bacterii, nitriti, nitrati, amoniu. Aceste teste asigura utilizatorul fie ca apa este sigura pentru utilizare fie ca este nesigura, caz in care ar trebui sa se preocupe de filtrarea si tratarea acesteia.
  • Calitatea apei din surse proprii, poate oricand sa se schimbe, de aceea se recomanda testarea acesteia in mod regulat.
  • Concret, aici gasest o lista cu analizele necesare in cazul in care ai ca sursa de apa put/foraj propriu: Analize necesare in scop de potabilizare.

Sursa: WQA
Scris, tradus si adaptat de: Emanuel Toader/azura.ro