Daca se dozeaza in cantitatea corecta, polifosfatii pot controla formatiunile de calcar si coroziunea ce poate avea loc in masinile de gheata.

  • O concentratie de aproximativ 5 ppm de polifosfati este recomandata pentru a preveni depunerile de calcar si aproximativ 10 ppm pentru a preveni inclusiv procesul de coroziune. Totusi, se recomanda evitarea polifosfatilor in cazul in care se doreste ca apa din care se produce gheata sa fie considerata potabila.
  • Cantitatea totala de minerale trebuie sa fie sub 10 grade germane pentru a obtine gheata de calitate. Producatorii de gheata au ajuns la concluzia ca o cantitate de peste 20 grade germane a mineralelor cauzeaza dificultati in procesul de inghetare. Mai mult, o astfel de cantitate de minerale in apa conduce la gheata fragila si de slaba calitate.
  • Producatorii de gheata utilizeaza in general urmatoarele metode de tratare a apei: osmoza inversa, nanofiltrare, conditionarea apei dure cu TAC, reducerea alcalinitatii, filtrarea si deaerarea. Pentru unitati mici de producere a cuburilor de gheata (restaurante, baruri), cele maii utilizate sunt: osmoza inversa, nanofiltrarea, conditionarea apei cu dedurizatorul fara sare TAC.
  • Recomandarea noastra pentru productia de gheata este utilizarea osmozei inverse. Aici poti gasi un proiect ce este realizat in Bucuresti pentru productia de gheata, in care osmoza inversa este utilizata cu succes: Osmoza inversa industriala, pentru productie gheata.
  • Osmoza inversa nu numai ca scade cantitatea mineralelor in proportie de peste 95%, dar elimina si din alti contaminanti precum: mangan, fier, amoniu, nitrat etc. In plus, cuburile de gheata vor avea o claritate excelenta.

Sursa: WQA
Scris si adaptat de: Emanuel Toader/azura.ro