Ar trebui sa-ti testezi apa pentru ca unele probleme pe care le sesizezi prin simturi, nu pot fi explicate doar printr-o simpla inspectie vizuala.
- Ar trebui sa-ti testezi apa pentru a indentifica potentiale probleme care pot afecta sanatatea ta, dar care nu pot fi identificate prin alta metoda. Testarea apei poate sa-ti arate contaminanti nedescoperiti prin inspectie vizuala. De exemplu, poti avea imunitate la o bacterie periculoasa si sa nu ai idee despre asta. Dar daca tu ai o imunitate dezvoltata impotriva unei bacterii, asta nu inseamna ca si musafirii tau au aceeasi imunitate daca cumva vor consuma aceasta apa.
- Nu este usor sa-ti dai seama de ce anume ai anumite simptome de sanatate. Un singur simptom poate avea cauze diferite. Singura modalitate sa-ti dau seama de problema, este sa faci analize specifice problemei de sanatate.
- Dar pentru a corela problema de sanatate cu calitatea apei, este necesar sa testezi apa. Un test al apei poate arata daca aceasta contine contaminanti. Apa poate contine minerale dizolvate si contaminanti precum gaz dizolvat, turbiditate si sedimente, culoare si substante organice, gust si miros neplacut si microorganisme.
- Contaminantii pot fi periculosi in anumite situatii, in functie de: tipul si cantitatile fiecarei impuritati, nivelul acestora si tipul de utilizare al apei. Apa cu o anumita calitate poate fi inacceptabila pentru anumite utilizari si acceptabila in alte utilizari. Spre exemplu o apa cu 15 grade germane este problematica pentru a spala haine sau pentru imbaiere. Dar nu este nicio problema daca uzi gazonul cu ea.
Testele efectuate in functie de contaminanti
- Sunt patru categorii de contaminanti. Cunoscand tipurile de contaminanti din apa, te ajuta sa alegi testele corecte.
- Organice: substante care provin din organsme vii, plante sau animale si care contin carbon.
- Anorganice: substante care nu provin din organisme vii si sunt compuse din alte substante decat materia vegetala sau animala si nu contin hidrocarburi sau compusi cu structura carbonica. Exemple: minerale si metale.
- Gazos: Substante care exista sub forma de vapori la temperatura apei.
- Microbiologic: Substante compuse din organisme microscopice vii.
Testele de apa indicata filtrarea si tratarea corecta
- Efectuarea unor teste corecte si de calitate a apei, ajuta profesionistul in tratarea apei sa aleaga corect tipul de filtrare si de tratare, precum si marimea echipamentelor.
- Totul incepe de la simptomele apei si de cum ai putea descrie problema apei. Apa poate avea simptome fizice precum miros sau gust specific. Sau poate exista o dovada ca apa contine un contaminant in functie de cum afecteaza sanatatea oamenilor sau cum reactioneaza cu mediul inconjurator.
- Bazat pe aceste simptome sau tip de contaminant, apa se poate testa pe teren cu testere rapide sau se poate testa intr-un laborator autorizat de apa.
- In final si pe baza acestor teste, profesionistul apei va recomanda cum anume pot fi corectate problemele apei.
Teste recomandate pentru apa
- Un singur test nu poate acoperii toate tipurile de contaminanti. Pe de alta parte, testarea pentru toti contaminantii este prea scumpa si nu este practica.
- Recomandarile de testare pot varia in functie de zona. Cateva teste comune, sunt: duritate, pH, fier, mangan, conductivitate sau total solide dizolvate, nitrat, nitrit si amoniu.
- Apa din reteaua publica este este testata regulat de catre regia de apa pentru a se asigura ca este sigura pentru consum. Cu cat localitatea este mai mare, cu atat testarea apei se face (de obicei) ma des. De obicei, aceste teste (analize de apa) pot fi gasite fie pe website-ul oficial al regiei de apa, fie pe website-ul primariei localitatii respective.
Persoanele sau firmele care detin propria sursa de apa (put/forja/izvor), ar trebui sa-si testeze apa periodic. - Pe langa testele mentionate mai sus, va recomandam ca in cazul in care detineti sursa proprie de apa, sa testati suplimentar: bacterii coliforme, E.coli, Pseudomonas Aeruginosa, Clostridium, plumb si cupru daca conductele din cladire sunt construite din cupru.
Sursa: WQAScris si adaptat pentru problemele din Romania, de: Emanuel Toader/azura.ro