Nitratii se formeaza natural, atunci cand nitrogenul (azotul) se combina cu oxigenul si ozonul.

  • Nitratii sunt de asemenea produsi in cantitati mari de plante si de animale, captati si imprastiati in atmosfera de fumul industrial si de gazul de la esapamentele auto.
  • Dar exista si surse ale nitratului, ce nu sunt naturale: utilizarea nitratillor in agricultura (feritilizatori bazati pe nitrogen), fose septice, gunoi de grajd.

Nitratii in exces

  • Nitrogenul este esential pentru toate fiintele vii, dar nivelul inalt de nitrati in apa potabila, poate fi periculos pentru bebelusi, gravide si chiar pentru puii de animale;
  • Nitratul in apa potabila poate fi responsabil pentru o tulburare temporara a sangelui numita “sindromul bebelusului albastru”. In cazul bebelusilor mai mici de sase luni, exista o conditionare a sistemului digestiv, care favorizeaza adsorbtia nitratilor prin stomac reactionand cu sangele pentru a raduce capacitatea de transport a oxigenului si a hemoglobinei. Prin urmare, deficienta de oxigen la bebelusi, conduce la “sindromul bebelusului albastru”. Daca sursa contaminata cu nitrati este indepartata, efectul este reversibil. Daca exista suspiciune de contaminare cu nitrati, ar trebui efectuat un buletin de analiza intr-un laborator certificat;
  • Desi nivelurile mari de nitrati pot fi asociate cu tulburari ale sistemului nervos in cazul adultilor, nitratii si nitritii sunt rareori o problema in apa potabila pentru oamenii cu varste mai mari de sase luni.

Totusi, nivelurile mari de nitrati sunt asociate cu urmatoarele boli ori probleme de sanatate:

  • Boala tiroidiana;
  • Risc de cancer al colonului;
  • Poate afecta fatul prin defecte ale modului in care se formeaza creierul si maduva spinarii;

Nivelul maxim stabilit de legea apei potabile pentru Romania in cazul nitratului, este de 50 mg/l. Dar spre exemplu in SUA, nivelul maxim este de 10 mg/l.

Cum ne putem proteja de nitrati?

  • In cazul retelelor de apa controlate prin regiile de apa, nu ar trebui sa exista o problema majora. Dar Romania are din pacate multe surse private de apa adica puturi proprii. Prin urmare, recomandarea este ca testarea apei pentru nitrati sa se faca anual, daca este posibil intr-un laborator acreditat (testele achizitionate din magazine pot avea rezultate gresite sau erori mari).
  • Tehnologiile actuale de filtrare sau reducere a nitratilor, sunt: schimb ionic cu rasina anionica si osmoza inversa. Ambele tehnologii au rezultate bune in reducerea nitratilor. Totusi, va sugeram sa achizitionati echipamentele in urma unei consultante primite de la un profesionist un domeniu si pe baza unui buletin de analiza a apei.

Surse: WQA; DHS Wiscosin.gov
Scris, tradus si adaptat: Emanuel Toader / azura.ro