Gustul si mirosul apei sunt o mare problema pentru utilizatorii apei de foraj/put. Desigur, cateodata nu sunt scutiti nici utilizatorii apei de retea publica.

Mai mult de atat, este foarte dificil sa separi foarte clar cauza. Iar daca cauza nu este identificata corect, nici tratarea sau filtrarea apei nu poate fi efectuata corect. Mai jos vom vedea impreuna, de ce.

In general, grupurile pentru gust sunt incadrate in patru grupe: acru, sarat, dulce si amar.

  • In cele mai multe cazuri, gustul poate fi diferetial in functie de cantitatea de minerale din apa. Ca concentratii mari de minerale, apar diferente de gust. Totusi, unele gusturi sunt diferinte si din alte cauze: prezenta algelor sau prezenta deseurilor industriale;
  • Mirosurile au mai multe clasificari. Cele mai utilizate dintre ele sunt cam 20 la numar.. toate avand nume “pitoresti”. In cele mai multe cazuri, aceste denumiri sunt mult mai placute decat mirosurile in sine. Cateva denumiri ale acestor mirosuri: “peste mort”, mucegai, “ca un porc”, “ca branza”, “ca ouale stricate”. Specialistii, clasifica aceste mirosuri in functie de intensitatea lor: foarte slab, slab, distinct si hotarat, foarte puternic;
  • In general, mirosurile pot aparea, de la organisme vii (bacterii, protozoare, chisturi), materie organica si gaze;
  • In cele mai multe cazuri, este dificil sa facem diferenta intre aceste mirosuri;
  • Atat papilele gustative cat si simturile olfactive, lucreaza impreuna, de aceea este greu de determinat cand incepe un simt si se termina celalalt;
  • De exemplu, hidrogenul sulfurat da apei un gust “ingrozitor”. Totusi este mai degraba vorba de un miros neplacut al acestui gaz pe care il detectam si mai putin este vorba de gust neplacut;
  • Apa de buna calitate nu trebuie sa aiba gust sau miros neplacut. Din pacate exista putine echipamente comune pentru detectarea mirosurile si a gusturilor.

Gusturi si mirosuri specifice care pot aparea in apa si cauzele acestora

  • Materie organica in descompunere – gust si miros de mucegai sau de castravete;
  • Organisme vii – miros de mucegai, oua stricate;
  • Fier si mangan sau coroziune din piese metalice – gust metalic;
  • Poluarea cu deseuri industriale, de la substante precum fenolul – dulce sau medicinal, asemanator gudronului;
  • Clorinare – miros de piscina sau de inalbitor;
  • Concentratie mare de minerale – metalic, sarat, amar;
  • Gaze dizolvate – dulceag, oua stricate, petrol.

Sursa: QWA. Tradus, adaptat si sintetizat de catre: Emanuel Toader, https://azura.ro/