Manganul se gaseste in mod natural in diverse surse de apa, atat de suprafata cat si subterane.
- Totusi, activitatile umane pot fi si ele responsabile de contaminarea apei cu mangan, in anumite zone.
Manganul este un nutrient esential pentru oameni si pentru animale. Pot exista efecte adverse in cazul unui aport prea mare sau in cazul supraexpunerii. Deficienta de mangan se intalneste foarte rar deoarece manganul este prezent in multe alimente. - Efectele asupra sanatatii in cazul supraexpunerii la mangan, variaza si sunt in dependenta de forma chimica, varsta persoanei si situatia nutritionala a persoanei expuse.
- Manganul tinteste in primul rand sistemul nervos. Cele mai multe raportari cu privire la efectele adverse vin din zona de expunere prin inhalare, avand legatura cu meseria persoanelor respective.
- Desi exista date suficiente care sustin efectele neurologice ale manganului inhalat atat de oameni cat si de animale, exista putine date care asociaza efectele negative cu expunerea orala.
- Manganul este similar cu fierul si este gasit des in apele cu continut de fier, dar mult mai rar decat fierul. Din punct de vedere chimic, poate fi considerat stans legat de fier, deoarece se gaseste aproape in aceleasi forme.
- Copiii sub un an, pot dezvolta probleme de invatare si de comportament daca consuma apa cu prea mult mangan.
In cazul imbaierii, manganul nu este periculos. - Daca manganul se afla in apa peste limita maxima admisa de lege si anume 50μg/l , poate produce probleme in instalatiile sanitare si in sistemele de incalzire, prin depunerea in acestea.
- Iar in cazul spalarii hainelor, le poate pata si pot avea un aspect destul de neplacut.
- De-asemenea, manganul poate produce pete si depuneri maronii-negre pe: toaleta, dus, cada sau chiuveta.
- Singurul mod de a cunoaste nivelul de mangan este soliciti analiza apei catre regia de apa (in cazul apei de la reteaua publica), sau sa te adresezi catre un laborator pentru apa, de incredere (in cazul apei din surse proprii precum apa de foraj/put).
- Tehologiile de filtrare a manganului pot fi: filtre automate (cu spalare inversa) pentru mangan (clorinarea si/sau aerarea ajuta la rezultate mai bune); dedurizatoare cu rasina speciala; osmoza inversa.
Surse: Wqa.org; Health.state.mn.us; Infoapa Legislatie Apa