Bolile infectioase cauzate de bacterii, virusuri si paraziti sunt cele mai comune cauze pentru riscurile asociate cu apa potabila.

Focare de boli cauzate de acesti patogeni, se gasesc tot mai rar in SUA si in alte tari dezvoltate. Cu toate acestea continua sa apara in SUA si in Europa din cauza tratarii incorecte a apei sau a contaminarii dupa tratare.

In Romania exista de-asemenea aceste riscuri de focare. Cele mai multe orase si comune trateaza apa cu clor pentru dezinfectia acesteia. Totusi, exista acest risc din mai multe motive:

  • Proceduri greoaie de achizitie sau de schimbare a unor echipamente invechite si nefunctionale. Iar asta din cauza birocratiei de achizitie;
  • Lasarea acestor sarcini de alegere a echipamentelor si de achizitie pe seama primariilor. In cele mai multe cazuri, primarul este cel care trebuie sa se ocupe de proiect. Dar primarul nu este nici inginer in instalatii si nici specialist in tratarea apei;
  • O mare parte din populatia Romaniei, utilizeaza ca sursa de apa un put privat. Din motive financiare sau de negliijenta, proprietarii nu testeaza apa si nici nu investesc in echipamente de tratare si de filtrare a apei;
  • Prezenta WC-urilor si foselor neetanse pe proprietatile private. Acestea sunt elemente de contaminare a apei subterane, care nu afecteaza doar proprietarul respectiv, dar si pe vecinii acestuia.

Agentii patogeni care conduc catre boli infectioase ce sunt in legatura cu apa, pot si impartiti in doua grupe:

  • Agentii patogeni prezenti in apa, sunt excretati sau eliminati de oameni si de animale infectate.Acestia sunt numiti agenti patogeni enterici, deoarece infecteaza mai intai tracul intestinal, deci multi dintre acestia sunt capabili sa infecteze si alte organe din organism. Agentii patogeni pot fi transmisi direct prin ingerarea de apa, hrana contaminata, ori chiar prin contactul apei cu pielea, la dusul zilnic.
  • Agentii patogeni “pe baza de apa” sunt acele organisme care in mod naturla se pot gasi in apa, precum: bacteria Legionella, alge albastre-verzi, si anuiti paraziti. De obicei provoaca probleme de sanatate atunci cand nu sunt luate masuri de tratare si preventie, in anumite medii (de exemplu Legionella in boilerele de apa).

Cele mai comune tehnologii de eliminare sau reducere a agentilor patogeni, sunt:

  • Clorinarea – fie cu clor gazos fie cu clor lichid (hipoclorit de sodiu);
  • Ozonarea – mult mai prezenta pentru tratarea apelor pentru orase, comune dar se utilizeaza cu succes si in industrii precum: imbuteliere apa, turnuri racire trare apa uzate. Mau nou au fost devoltate si echipamente casnice ca acesta: Ozonator.
  • Dezinfectia apei cu sterilizatoare UV – recomandam atentie pentru ca de cele mai multe ori rezultatele sunt sub asteptari. Privim tehnologia cu UV mia degraba ca un echipament de finisare dar nu singurul in arhiterctura unei instalatii de dezinfectie a apei;
  • Tehnologia Clairify Quantum Disinfection – o noua tehnologie revolutionara pentru dezinfectia apei, care este si certificata NSF;
  • Filtrare submicronica cu tenologia NanoCeram  si cu tehnologia ceramica sau de ultrafiltrare.

Pentru rezultate optime de reducere a agentilor patogeni, o reprezinta alegea corecta si dimensionarea corecta a tehnologiilor de tratare inclusiv in functie de calitatea apei. Combinarea si ordinea corecta de instalare sunt un alt factor cheie, fara de care proiectul poate esua chiar daca echipamentele sunt cele mai bune din nisa lor.

Surse:Wqa.org
Tradus, scris si adaptat de: Emanuel Toader / azura.ro