Legioneloza sau boala legionarilor, este o infectie a plamanilor cauzata de bacteria Legionella Pneumophilia.

Aceasta bacterie  care masoara intre 0.5-0.7 μm, adica 0.0005-0.0007 mm, apare in mod natural in apa de suprafata (lacuri si ape curgatoare) si este des intalnita in instalatia de dus. Bacteria se reproduce cu usurinta in instalatiile in care stagneaza apa calda, de exemplu in instalatiile sanitare din apartamente, hoteluri, spitale dar si in sistemele de aer conditionat si in furtunurile de gradina ce au fost expuse la soare o vreme. Alte sisteme asociate cu transmiterea legionelei, sunt: umidificatoare de aer, jacuzzi, condensatoare evaporative si echipamente folosite in respiratia asistata, linii de apa atasate la scaunele dentare, dar si furnale, statii de tratare a apelor uzate industriale si alte instalatii si sisteme care contin apa, a carei temperatura este posibil sa depaseasca 20°C si care pot elibera un jet de vapori sau aerosoli. Curatarea si mentenanta acestor sisteme este asociata cu riscul de expunere la legionella.

Infectarea se face prin aerosoli sau prin vaporizarea si inhalarea in plamani  a apei contaminate. Acest lucru se poate intampla foarte usor atunci cand o persoana face dus. Cu cat este mai mare nivelul bacterian din apa vaporizata, cu atat riscul de a fi infectat cu legionella este mai mare. S-a demonstrat faptul ca persoanele in varsta sau cele cu sistem imunitar deficitar, prezinta un risc de infectare mult mai mare chiar la niveluri scazute ale bacteriei in apa. Simptomele pot varia de la febra usoara, pana la pneumonie severa cu o rata de deces de aproape 15%.

In America, in fiecare an sunt spitalizate intre 8.000 si 18.000 persoane diagnosticate cu legionella. Intrucat un numar mare de cazuri este nediagnosticat sau neraportat, realitatea este mult mai dura.

La nivel global, in ultimii 2 ani, s-a raportat o crestere de 17% a numarului de  persoane diagnosticate cu legionella. 89% din bolnavii de legionella, sunt persoane cu varsta de peste 45 de ani, cu preponderenta personae de sex masculin.

In 2015, cele mai multe cazuri de legionella au fost diagnosticate la barbati cu varste cuprinse intre 60 si 70 de ani, dublu fata de persoanele de sex feminin din aceeasi categorie de varsta.

Cum ne putem proteja de legionella provenita din sursele de apa?

Tratarea apei impotriva legionella se poate face prin:

Cel mai uzual dezinfectant este clorul. Pentru tratarea apei impotriva legionella, in zona comerciala si industriala, se pot utiliza cu succes sisteme de clorinare automate.

Pentru o eficienta ridicata de dezinfectie a clorului, se va avea in vedere tratarea apei impotriva calcarului dar si filtrarea acesteia. Depunerile din instalatie favorizeaza dezvoltarea biofilmului (strat de depunere cu activitate bacteriana).

Surse:
Web site: mymed.ro
Studiu: 2016-Epidemiology-of-Legionnaires-disease-in-Europe-2015

Text pus la dispozitie de catre compania: EMIRATECH SOLUTIONS SRL pentru infoapa.ro