Degradarea accelerata a vaselor din sticla prin salarea in masini automate

Vasele din sticla sunt degradate prin modificare chimica, in primul rand prin spalari cu apa fierbinte in combinatie cu detergent.

Interesant este ca deteriorarea vaselor din sticla este mult mai prezenta atunci cand apa este dedurizata. Deci, aici avem un caz in care apa dedurizata accentueaza problema in loc sa o rezolve. Dar fara apa dedurizata, vasele vor iesi patate iar masina de spalat va fi afectata in timp. In plus, consumul de curent electric pentru incalzirea apei va creste semnificativ.

Cauzele degradarii chimice a sticlariei

Temperatura ridica a apei din masinile automate, creaza compusi de fosfati prin contactul cu detergentul, care la randul lor sunt agresivi. Daca pentru spalare este utilizata apa dura, aceasta reactiona cu acesti compusi agresivi fara sa mai atace sticla. Dar daca este utilizata apa dedurizata, acesti compusi agresivi vor extrage elemente chimice direct din sticla.

In stadiul incipient de degradare a vaselor din sticla, putem oberva in acestea ceva similar cu curcubeul sau cu o pelicula de ulei. Dar intr-un stadiu avansat de deteriorare, vom observa opacitate deoarece sticla este “consumata”.

Solutia pentru incetinirea degradarii sticlei

solutia pentru incetinirea degradarii sticlei up

Utilizati mai putin detergent si temperatura sub 60°C. In plus, utilizati mai multa apa in ciclul de clatire. Utilizati in agent lichid de clatire si incarcati mai putin masina de spalat vase.

Filmul de siliciu si degradarea sticlariei sunt permanente si nu pot fi indepartate. Este chiar posibil sa nu se poate evita deteriorarea sticlariei, decat prin spalare manuala.

Vedem deci ca acest ajutor modern nu are doar o latura pozitiva ci are si o are o parte negativa, de fapt ca orice alt lucru.

Tradus, adaptat si structurat de catre: Emanuel Toader: https://azura.ro/
Sursa: WQA.org