Sarurile de sodiu sunt prezente in toate sursele de apa naturala, intr-o masura mai mare sau mai mica.
- Concentratia sodiului poate varia de la cateva parti per milion in cazul anumitor ape de suprafata, pana la cateva sute de grame pentru anumite surse de apa si chiar pana la 30.000 – 40.000 ppm in cazul oceanelor.
- Sarurile de sodiu sunt extrem de solubile dar nu formeaza depuneri atunci cand apa este fiarta si nici nu produc depuneri atunci cand sunt combinate cu sapun sau detergenti.
- Concentratiile mari ale sarurilor de sodiu in apa au tendinta de a deveni corozive si chiar pot da un gust neplacut apei.
- Limita maxima a sodiului in apa, stabilita de legea apei potabile in Romania, este de 200 mg/l. Desigur, apa menajera nu trebuie in mod obligatoriu sa indeplineasca aceasta valoare.
Ionii de sodiu in cantitati mari impiedica functiunarea corecta a dedurizatoarelor clasice (cele care folosesc sare pentru regenerare). - Unde sursa de apa contine cantitate mare de sodiu, procesul de dedurizare poate avea probleme in sensul in care cateva grade germane pot ramane in apa, dupa ce apa a fost trecuta prin dedurizator.
- Calitatea apei de foraj, variaza pe teritoriul Romaniei.
- Singurele tehnologii de scadere sau filtrare a sodiului din apa la momentul acesta (anul 2024), sunt: osmoza inversa si nanofiltrarea.
Sursa: WQA
Scris si adaptat de: Emanuel Toader/azura.ro