O apa care este potabila, poate sa nu fie gustoasa; Ca apa sa fie placuta la gust, trebuie sa nu aiba gust sau miros detectabil.
Exista posibilitatea de subiectivism, atunci cand cineva acuza un gust sau miros neplacut. Exista cazuri cand o persoana simte un gust sau miros neplacut al apei, iar aceasta reactie sa surprinda alte persoane care sunt obisnuite cu acea apa. Dupa ce bei acea apa pentru o perioada lunga te timp, nu vei mai observa nimic neplacut. Alteori, apa este atat de neplacuta, incat toti cei care o beau din ea, acuza acest aspect.
Turbiditatea (cat de clara este apa), sedimentele (particulele in suspensie), culoarea si substantele dizolvate in apa (precum hidrogenul sulfurat, fierul sau manganul), toate acestea determina gustul apei.
In Romania, cele mai multe surse de apa livrate populatiei, sunt clorinate. In cele mai multe cazuri, apa ajunge la populatie in limitele stabilite de lege pentru apa potabila, dar nu intotdeauna cu un gust sau aspect placut. Clorul dozat in apa pentru dezinfectie, reactioneaza cu substantele organice si produce un subprodus numit trihalometani. De aici si gustul de multe ori neplacut. Acest lucru este destul de comun dar pot fi si alte cauze.
Cateodata, clorinarea nu se face constant sau permanent. Si in acest caz apar probleme de miros, din cauza dezvoltarii bacteriilor pe conductele vechi si incarcate cu rugina. Alteori, apar probleme de turbiditate ridicata, motiv pentru care si clorinarea se face intr-o cantitate mai mare. Toate acestea sunt motive de gust neplacut pentru apa noastra. Desigur, prioritatea statiilor de tratare si a primariilor, este de a livra apa in conditii optine igienico-sanitare si mai putin pentru a livra apa cu gust sau miros bun. Acest lucru este de inteles pentru ca este vorba in primul rand de sanatatea imediata a consumatorilor.
In cazul caselor particulare cu apa de foraj, problemele de gust si miros neplacut pot fi multiple: fier, mangan, hidrogen sulfurat, substante organice, amoniu, bacterii. De multe ori, pentru o parte din acesti contaminanti, sunt de vina chiar proprietarii. Fosele septice instalate in curte si care nu au funduri sau care nu sunt vitanjate la timp si cu drenaj in pamant, creaza urmatoarele probleme in apa de foraj (prin infiltrare): bacterii, substante organice, hidrogen sulfurat si evident: gust si miros neplacut. De cele mai multe ori, aceasta apa nu este buna nici pentru imbaiere sau pentru spalarea vaselor.
Mai multe surse: WQA. Textul este o combinare a unor traduceri cu experienta autorului de peste 10 ani in tratarea si filtrarea apei. Tradus si scris de: Emanuel Toader, https://azura.ro/