Pesticidele au potentialul de a contamina rezervele de apa potabila. Acestea sunt stropite pe terenurile agricole, gradini sau gazon si se pot infiltra in apa de adancime ori ajunge in apa de suprafata care alimenteaza sursele de apa potabila.

  • Pesticidele pot fi benefice pentru controlul buruienilor dar orice tip de pesticide (inclusiv pesticidele organice) au un anumit nivel de toxicitate pentru organismele vii sau care traiesc in apa sau care consuma apa.
  • Multe pesticide pot avea anumite riscuri pentru oameni. Efectele asupra sanatatii depin de: cat de toxice sunt pesticidele si ce expunere zilnica exista la acestea. Chiar si produsele cu toxicitate redusa pot fi periculoase daca expunerea este suficient de mare.
  • Fiecare pesticid poate contine o combinatie de chimicale. US EPA a identificat cinci grupuri de pesticide, fiecare avand un mecanism comun de toxicitate si necesita evaluari ale riscurilor cumulate, deoarece expunerea la aceste grupuri de pesticide, poate prezenta potentiale riscuri pentru sanatate si pentru mediu. Cele cinci grupuri sunt: organofosfatii, N-metic carbamatii, tiazinele si peritrinele/piretroizii.
  • Unele pesticide precum organofosfatii si carbamatii pot afecta sistemul nervos. Alte pesticide pot irita pielea si ochii. Unele pesticide pot fi cancerigene. Alte pesticide pot afecta sistemul hormonal sau endocrin din organism.

Surse: Epa.Gov; WQA.org.
Tradus, adaptat si scris de: Emanuel Toader / azura.ro