Percloratul de sodiu este un compus organic cu formula chimica NaCIO4.

  • Acest Percloratul este produs de om si se utilizeaza pentru accelerarea de combustie, in principal pentru rachete. De asemenea, poate fi gasit in unele tipuri de munitii si artificii. Se crede ca se gaseste in mod natural inclusiv in unele tipuri de ingrasaminte pe baza de nitrati.
  • Deseurile de fabricatie si eliminarea acestor deseuri de perclorat in mod necorespunzator, se gasesc din ce in ce mai mult in apele subterane si in puturi proprii.
  • Prezenta acestor saruri de perclorat in puturi si in sursele de apa potabila, au fost legate de dezechilibre hormonale si de dezechilibre in reproducerea si dezvoltarea umana.
  • Agentia pentru protectia mediului SUA (EPA), a stabillit ca precloratul intra in categoria contaminantilor care trebuie reglementati. EPA a constatat ca perclortul poate avea un efect negativ asupra sanatatii oamenilor si se cunoaste ca apare in apare in sistemele publice de apa la niveluri la care prezinta o problema de sanatate publica.
  • EPA elaboreaza in acest moment (anul 2020) o propunere de reglementare nationala privind apa potabila.

Este apa imbuteliata testata pentru perclorat in SUA?

Nu au fost stabilite standardele pentru perclorat in SUA (anul 2005). Prin urmare, daca nu exista o reglementare, nu este obligatorie testarea apei imbuteliate pentru perclorat. Industria apei umbuteliate este constienta de riscul de contaminare a surselor de apa cu perclorat.

Conform departamentului de mediu din Statul New Jersey, pentru reducerea sarurilor de perclorat din apa, se pot aplica urmatoarele tratamente: schimb anionic, adsorbtie prin carbune activat, osmoza inversa sau distilare.

Surse:
WQA.org
EPA
Department on Environment Protection New Jersey

Tradus si scris de Emanuel Toader / azura.ro