Hidrogenul sulfurat este un gaz fara culoare, care are un puternic miros de oua stricate.

  • Este un produs natural rezultat din putrezirea materiei organice. In zonele rezidentiale, hidrogenul sulfurat rezulta in cele mai multe cazuri din descompunerea materiei prezente in fosele septice.
  • Utilizarea primara a hidrogenului sulfurat include producerea de sulf de baza si acid sulfuric; producerea apei grele dar si a altor substante chimice cu aplicare in metalurgie; ca reactiv analitic. Iar in agricultura este folosit ca dezinfectant.
  • Expunerea oamenilor la hidrogen sulfurat se face cel mai des prin urmatoarele industrii: petrol, gaze naturale, sol (agricultura), gaze rezultate din canalizare ce rezulta ca un produs secundar, procese de tabacire a pielii.
  • Hidrogenul sulfurat poate provoca efecte cronice asupra sanatatii oamenilor. Organismele acvatice sunt si ele afectate negativ din cauza toxicitatii acestui gaz.
  • Hidrogenul sulfurat afecteaza sistemul nervos central cu simptome precum: ameteli, greata, dureri de cap, afectiuni cu actiune mai lunga cum ar fi colapsul fizic si lesinul. Lesinul prelungit poate duce la insuficienta respiratorie, hipoxie si moarte.

Sursa: WQA. Tradus si adaptat de Emanuel Toader / azura.ro