Radiul (Ra) este un metal radioactiv natural.

  • Radiul este un radionuclid ce se formeaza prin degradarea uraniului si a toriului in mediul inconjurator. Apare la niveluri scazute in aproape toate rocile, in sol, in apa, in plante si chiar in animale.
  • Radiul poate prezenta un pericol pentru sanatatea umana, atunci cand apa este folosita pentru baut sau pentru gatit. Doar o mica parte din radiul inghitit este absorbit de tracul digestiv si ulterior distribuit in intregul organism. Restul trece neschimbat prin corp. O mica parte din radiu este absorbit si eliminat prin urina. Radiul absorbit se comporta similar cu calciul, depunandu-se in tesuturile corpului, in special in oase.
  • Radiul emite mai multe tipuri de radiatii, in special particule alfa si raze gamma. Particulele alfa sunt in general daunatoare, doar atunci cand sunt emise in interiorul corpului. Sunt totusi periculoase, fie ca emit in interior sau in exterior. Razele gamma pot penetra corpul, astfel incat emitatorii de raze gamma precum radiul pot produce expunere chiar daca sursa de emitere se afla la mare distanta.
  • Expunere pe o durata lunga la radiu, creste riscul de dezvoltare a mai multor boli. Inhalarea sau inghitirea de radiu creste riscul de dezvoltare a urmatoarelor boli: limfom, cancer osos si boli care efecteaza formarea sangelui cum ar fi leucemia si anemia aplastica. Aceste efecte asupra sanatatii, pot avea nevoie de ani de zile ca sa se manifeste. Expunerea externa la radiatiile de tip gamma, creste riscul de cancer dar si diferite variatii de de gradare a tesuturilor sau a organelor.
  • Cel mai mare risc de sanatate de la radiu, este expunerea la radon produs de degradarea radioactiva. Problema radonului este comuna in multe soluri si se pot forma concentratii mari in case si in diferite tipuri de cladiri.

Resurse: Wqa.org; Dph.Ilinois.gov.

Tradus, adaptat si scris de: Emanuel Toader / azura.ro