Apa este esențială pentru viața noastră, dar nu orice apă este potrivită pentru consumul uman. Calitatea apei este influențată de mulți factori, cum ar fi poluarea, schimbările climatice, agricultura, industria sau infrastructura.
În ultimii ani, microplasticul și contaminanții de tip PPCPs (farmaceutice și produse de îngrijire personală) au devenit o problemă majoră în apa potabilă. Consumul de apă de slabă calitate poate avea efecte negative asupra sănătății umane, cum ar fi boli infecțioase, intoxicații, alergii sau chiar decesul.
Pentru a asigura o calitate bună a apei destinate consumului uman, există standarde și legislații la nivel național și european care stabilesc parametrii fizici, chimici și microbiologici pe care apa trebuie să îi îndeplinească. De exemplu, în România, a intrat în vigoare Ordonanța nr. 7/2023 privind calitatea apei destinată consumului uman, care transpune Directiva (UE) 2020/2184 a Parlamentului European. Această ordonanță prevede depistarea și înlocuirea tuturor elementelor de plumb din clădiri pentru a evita contaminarea rețelei de distribuție a apei.
Pentru monitorizarea și controlul calității apei potabile se folosesc metode de analiză validate și documentate în conformitate cu standardele internaționale, cum ar fi SR EN ISO/IEC 17025, SR EN ISO 19458, SR EN ISO 9308-1 sau SR EN ISO 161401. Aceste metode permit detectarea și cuantificarea diferiților parametri, cum ar fi bacteriile coliforme, Escherichia coli, nitrații, plumbul sau alte substanțe periculoase.
Spre exemplu, consumul de apă cu nitrați peste limita admisibilă poate provoca probleme gastrice, diaree, urticarii și iritații și până la methemoglobinemie – numită și “blue baby syndrome”, care se manifestă mai ales prin probleme respiratorii din cauza oxigenării insuficiente a sângelui intoxicat. Consumul de apă cu plumb peste limita admisibilă poate provoca anemie, hipertensiune arterială, probleme renale sau neurologice.
Prin urmare, importanța calității apei pentru ființa umană este evidentă. Apa de bună calitate este necesară pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor. De aceea, este responsabilitatea noastră să protejăm resursele de apă dulce de poluare și să respectăm normele de calitate stabilite de autorități.
Apa acida
Apa acida are un pH mai mic de 7 pH-ul este un termen utilizat pentru a masura intensitatea aciditatii sau alcalinitatii apei. pH-ul are o scala a masurarii de la 0 la 14. Valoarea 7 reprezinta “neutru”, unde apa nu este nici acida dar nici alcalina. Valoarea pH-ului...
Agentii patogeni din apa si bolile infectioase
Bolile infectioase cauzate de bacterii, virusuri si paraziti sunt cele mai comune cauze pentru riscurile asociate cu apa potabila. Focare de boli cauzate de acesti patogeni, se gasesc tot mai rar in SUA si in alte tari dezvoltate. Cu toate acestea continua sa apara in...
Contaminanti nereglementati
Pe masura ce industria tehnologica avanseaza, apar noi contaminanti care trebuie reglementati. Exista chiar asociatii guvernamentale care se ocupa cu aceste reglementari. Spre exemplu in SUA o astfel de asociatie este The Safe Drinking Water Act (SDWA). Acesti...
Uraniul
Uraniul este un element natural si care se gaseste la niveluri scazute de radiatie in aproape toate rocile, in apa si in sol. Concentratiile substantiale de uraniu se gasesc in depozite de roci fosfatice si in minerale precum uranitul, prezent in minereurile bogate in...
Trihalometanii (THS)
Trihalometanii sunt subprodusi ai procesului de dezinfectie. Acest proces de dezinfectie a apei, utilizeaza dozare de dezinfectanti in apa cu scopul de control a bateriilor si a protozoarelor. Trihalometanii sunt un grup a acestor chimicale: cloroform,...
Radiul in apa si in aer
Radiul (Ra) este un metal radioactiv natural. Radiul este un radionuclid ce se formeaza prin degradarea uraniului si a toriului in mediul inconjurator. Apare la niveluri scazute in aproape toate rocile, in sol, in apa, in plante si chiar in animale. Radiul poate...
Contaminarea apei cu pesticide
Pesticidele au potentialul de a contamina rezervele de apa potabila. Acestea sunt stropite pe terenurile agricole, gradini sau gazon si se pot infiltra in apa de adancime ori ajunge in apa de suprafata care alimenteaza sursele de apa potabila. Pesticidele pot fi...
Contaminarea apei cu Perclorat
Percloratul de sodiu este un compus organic cu formula chimica NaCIO4. Acest Percloratul este produs de om si se utilizeaza pentru accelerarea de combustie, in principal pentru rachete. De asemenea, poate fi gasit in unele tipuri de munitii si artificii. Se crede ca...
Contaminarea apei cu Bifenili Policlorurati (PCB)
Bifenilii policlorurati sunt substante organice folosite in industrie si fac parte din clasa 209. Aceste chimicale organice pot fi solide sau lichide, fara miros sau cu un usor miros. PCB-urile au fost utilizate de-a lungul timpului, pentru: fluide hidraulice,...
Contaminarea apei cu Nitrati
Nitratii se formeaza natural, atunci cand nitrogenul (azotul) se combina cu oxigenul si ozonul. Nitratii sunt de asemenea produsi in cantitati mari de plante si de animale, captati si imprastiati in atmosfera de fumul industrial si de gazul de la esapamentele auto....