Apa utilizata in case pentru curatat, spalarea hainelor, spalarea vaselor, pentru imbaiere, nu trebuie sa indeplineasca standardele inalte cerute de apa potabila.
Nici apa pentru multe scopuri comerciale/industriale nu trebuie sa indeplineasca standardele de apa potabila.
Totusi, trebuie avuta in vedere apa de imbaiere si igiena corporala. Plus, apa ce se utilizeaza la spalarea fructelor si legumelor. Aceasta apa ar trebui sa fie fara bacterii patogene.
Constientizand din ce in ce mai mult ca exista multe substante nedorite ce pot aparea in rezervele de apa, se acorda mult mai multa atentie asupra apei consumate in case si de afaceri.
Caracteristicile nesigure si inacceptabile ale apei, se impart in trei categorii:
- Caracteristicile inacceptabile se refera in principal la aspect: gust, miros, culoare si nu cauzeaza in mod obligatoriu imbolnavire;
- Caracteristici nesigure care produc imbolnavire sau chiar pun in pericol viata;
- Caracterisitici care, din motive medicale, nu ar trebui sa fie in apa de baut, din motive mai degraba de regim alimentar.
Exista doua posibilitati in a obtine o apa potabila de inalta calitate: apa imbuteliata si sistemele de filtrare a apei pentru un volum redus.
Apa imbuteliata
Apa imbuteliata vanduta in supermarketuri sau livrata la domiciliu, este adesea cumparata pentru motive de gust, miros, culoare si ofera o liniste interioara deoarece este considerata sigura de catre consumator. In plus, anumite tipuri de apa, pot avea anumite caracteristici necesare unui regim.
In general, sunt valabile doua categorii de apa. Prima categorie “Clasa intai” se imparte la randul ei in alte doua:
- Apa cu continut mic de minerale, produsa si imbuteliata prin procese de filtrare precum: distilare-ozonare sau osmoza inversa-ozonare. Acest tip de apa se adreseaza catre persoanele ce tin un regim sarac in sodiu sau in saruri;
- Apa foarte usor tratata si foarte usor modificata fizico-chimic, asa numita “apa naturala” sau “apa de izvor”. Aceasta apa are ca sursa un izvor si poate fi filtrata mecanic, filtrata prin pat de carbune activat si ozonata. Sunt singurele tratamente acceptate pentru ca apa sa poata fi considerata “apa naturala”.
Adoua categorie de apa numita si “Clasa a doua” se refera la apa din surse publice/municipale. Desigur, a fost aleasa dintr-o sursa buna, fara miros, gust sau aspect neplacut. Aceasta apa se vinde de obicei in containere de 19 litri si se livreaza direct acasa sau la birouri. Multe supermarketuri din USA (mai nou si in Romania) vand acest tip de apa prin automate de unde poti incarca recipiente de apa. Dar daca aceste recipiente nu sunt igienizare, pot aparea contaminari nedorite.
Acestea sunt procesele de tratare si de filtrare a apei imbuteliate la modul general, dar desigur, ele pot diferi de la tara la tara in functie de legislatie si chiar de la furnizor la furnizor, in functie de calitatea care se doreste sa fie livrata consumatorilor.
Un aspect deloc de neglijat este microplasticul din apa. Chiar daca apa a fost tratata si imbuleliata in cele mai bune conditii, de cativa ani de vorbeste despre microplasticul prezent in apa imbuteliata. Acest aspect este deja dovedit printr-un studiu realizat de Orb Media, numit “Microplastic in water”, cu apartii in presa internationala prin urmatoarele publicatii: BBC.com, TheGuardian.com si asociatii precum: CleanWater.org.
Sistemele de potabilizare a apei pentru volum redus
Proprietarii de case sau de afaceri care vor sau care sunt nevoiti sa aiba acces la o apa de inalta calitate, pot opta pentru propriile sisteme de filtrare a apei.
Aceste echipamente folosesc tehnologii de filtrare care au fost demonstrate ca fiind eficiente, mai intai in zona comerciala. Dupa care, au fost reproiectate pentru debite si consumuri mici de apa. Multe dintre aceste sisteme sunt de tip “Punct de utilizare” (in engleza (Point of use) si sunt dispozitive de filtrare instalate sub chiuveta sau pe blat, cu linie de alimentare cu apa rece, separata fata de robinetul traditional. Exista sisteme de filtrare numite “Punct de intrare”, in engleza (Point of entry), iar acestea sunt echipamente mai mari, ce se instaleaza pe conducta principala de alimentare a unei case, pentru a filtra intraga apa.
De-asemenea, exista si dozatoare de apa asa numite “fara bidon” care sunt de tip “Punct de utilizare” si sunt dotate cu diferite sisteme de filtrare a apei.
Metoda de tratare si de filtrare depinde de contaminanti. Unele dintre aceste sisteme, elimina o varietate mai mare de contaminanti, pe cand altele elimina doar anumite tipuri de contaminanti.
Cele mai comune tehnologii de filtrare pentru debite si consumuri mici, sunt:
- Filtrele automate – POE – point of entry – cu spalare inversa, ce pot contine diferite medii de filtrare;
- Filtre cu cartus filtrant. Acestea pot fi POE sau POU – point of use;
- Distilare – POU;
- Schimbatoare de ioni – de obicei POE, iar exceptional POU;
- Carbune activat – ambele POE si POU;
- Microfiltrare – de obicei POU, iar exceptional POE;
- Ultrafiltrare – de obicei POU, iar exceptional POE;
- Nanofiltrare – de obicei POU, iar exceptional POE;
- Osmoza inversa – de obicei POU, iar exceptional POE;
- Dezinfectie cu ultraviolete – ambele POE si POU;
- Dezinfectie cu Clairify Quantum Disinfection (tehnologie noua) – ambele POE si POU;
- Dezinfectie cu clor – POE.
Cand un client compara apa imbuteliata cu apa cu apa filtrara, ar trebui sa tina cont de costuri si sa aleaga ce este mai economic. De obicei, apa filtrata este mai ieftina si cu impact mult mai mic asupra mediului, comparativ cu apa imbuteliata.
Totusi, daca analizam necesarul de apa pentru igiena zilnica care ar trebui sa fie apropiata in calitate de apa potabila, atunci iese din discutie apa imbuteliata. Nu este deloc economic sa se utilizeze apa imbuteliata pentru dusul zilnic si nici fezabil. Nu ai cum sa introduci apa imbuteliata in reteaua de distributie a casei pentru ca aceasta sa vina cu presiune la dus sau la chiuveta. Desigur, nu este imposibil; (vas de stocare si pompare ulterioara), dar nu este de dorit asa ceva. In astfel de cazuri (cand apa necesita a fi tratata din cauza unor probleme grave (bacterii patogene, amoniu, mangan, nitrat etc), este mai economic utilizarea sistemelor de filtrare de tip POE – point of entry.
Inainte sa finalizam acest articol, este corect sa aducem in atentie si prezenta microplasticului in apa din reteaua publica, deoarece am adus in atentie doar microplasticul din apa imbuteliata.
Ce ne spune tot studiul Orb media despre acest subiect? Ca s-au efectual teste de apa de pe cinci continente si in mai mult de 80% din cazuri au gasit microplastic in apa de la chiuveta (apa tratata si filtrata de regiile de apa).
Partea buna este ca acest microplastic poate fi filtrat eficient de tehnologii precum: microfiltrare (incepand de la 0,5 microni in jos), ultrafiltrare, nanofiltrare, osmoza inversa in proportie de minim 99,99%.
Surse: WQA; ORB Media: BBC.com; TheGuardian.com
Tradus, adaptat, sintetizat si scris de catre: Emanuel Toader